-
מרן
-
חיפוש מתקדם
עכשיו באתר יד מהרי"ץ
2065 אורחים

תשע"ה

מוצש"ק האזינו - דרשת שבת שובה

  77:00 דק'  77:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: השלמה בעניין אמירת אשמורות בקול צעקה, והאם מותר להגביה את הקול בתפילת שמונה עשרה. ביאור דברי בעל משנת חסידים בעניין הכוונה בתקיעות ומספר הטרומטין הכולל של כל התקיעות שהוא בכדי לבטל יצה"ר דעבודה זרה, וכיצד הדבר נוגע לזמנינו, והתייחסות לפיאות הנכריות שבימינו. בעניין פיוט המלך י"י וכו' הנאמר קודם התקיעות, מה ראו לחבר שתי פיוטים לפיוט אחד, האם שלשה אחים חיברו את הפיוט עת שערי רחמים, והבנת העניינים עפ"י דברי מהרי"ץ זיע"א בעניין הכוונה בתקיעות עפ"י הסוד, ולפי"ז הבנת הנוסח עוקד והנעקד והמזבח. האם ראוי להעמיד שני ש"צ לפיוטים אלו הנאמרים קודם התקיעות. פסק הלכה מאת גדולי הדור שליט"א בעניין בעל תוקע המחזיק אינטרנט או מכשיר טמא. התייחסות מרן שליט"א לעניין קולות שופרות וחצוצרות רבי עוצמה אשר נשמעו בעולם בתקופה האחרונה. חשיבות לימוד הדף היומי בספר הזוהר הק'. האם מותר לדלג על פיסקת ובכן תן פחדך וכו' בתפילות שמונה עשרה בעשי"ת, בכדי להספיק לענות קדושה בחזרת הש"צ וכדומה.
מספר צפיות:6136
ד' תשרי ה'תשע''ה

מוצש"ק חול המועד סוכות

       67:00 דק'  67:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
מספר צפיות:8015
י"ח תשרי ה'תשע''ה

מוצש"ק בראשית

  90:00 דק'  90:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: באלו מקרים מחזירים את הקורא אשר טעה או שלא דייק בקריאת ספר תורה, והאם יש בכך חשש של מבזה או מבייש חבירו ברבים. ההבדל בין תיבה שהיא מלעיל או מלרע, ושינוי המשמעות בקריאתה. מדוע בקריאת שמחת תורה אנו מקשרים את סוף התורה עם תחילתה. מדוע משנים את ניגון קריאת הפסוקים "ויעל משה" שבסוף פרשת וזאת הברכה, ומדוע בשתי הפסוקים האחרונים חוזרים למנגינת הקריאה הרגילה.
מספר צפיות:5903
כ"ה תשרי ה'תשע''ה

מוצש"ק נח

  76:00 דק'  76:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: שאלה חמורה להלכה למעשה שהובאה להכרעת מרן שליט"א בעניין ביטול קידושי אשה מחמת קירבת אחד מעדי הקידושין לאם החתן. שקלא וטריא הלכתי בנושא עדי קידושין, ומסקנת מרן שליט"א למעשה.
מספר צפיות:5812
ב' מרחשון ה'תשע''ה

מוצש"ק לך לך

  84:00 דק'  84:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: השלמות במספר נושאים מהשיעורים הקודמים. בעניין תקיעות שופר בר"ה המבטלים כוח של עבודה זרה, ואיזו ע"ז ישנה בימינו. השלמה בעניין הפיוט עת שערי רחמים הנאמר לפני התקיעות, והאם בפזמון צ"ל את המלים "עוקד והנעקד" בבת אחת, או שיש להפריד ביניהם. מדוע בפיסקת "דפקו בשערי רחמים לפתוח וכו' דרשו בנחלת אל להסתפח" אומרים את המלה "דרשו" במלרע, והבנת הפסוק בתהלים ק"ט "דרשו מחרבותיהם". השלמה בעניין הפסוקים שבסוף פרשת וזאת הברכה, מדוע למשה רבינו ע"ה לא עושים הילולא ביום פטירתו כפי שעושים לרשב"י זיע"א, ותוספת דברים בשאלה מדוע בשתי הפסוקים האחרונים של פרשת וזאת הברכה, חוזרים לניגון הקריאה הרגיל. שאלה בעניין הוצאת לעז על ארץ ישראל לכאורה, במש"כ בחז"ל לגבי הדג של אספמיא שהוא יותר טוב מהדג שבעכו. דברי מרן שליט"א בשבח הספר "בחירי סגולה" ומחברו הרב פאיז גראדי שליט"א, והתייחסות לחלק מן הדברים בעניין ניגון בכלי שיר בחתונות, ומנגינות הלימוד שבידינו.
מספר צפיות:5749
ט' מרחשון ה'תשע''ה

מוצש"ק וירא

  90:00 דק'  90:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: תירוץ על השאלה מהשיעור הקודם בעניין הוצאת לעז על ארץ ישראל לכאורה, במש"כ בחז"ל לגבי הדג של אספמיא שהוא יותר טוב מהדג שבעכו. ביאור דברי הרמב"ם בעניין האיסור לנסות את הנביא אשר הוחזק כנביא אמת, האם מותר לנסות את הקב"ה בעניין מעשר, מדוע הרמב"ם אינו מביא דין זה, דעת רס"ג וביאור המלבי"ם בנושא זה, ומדוע ישנם שאינם רואים ברכה אעפ"י שנתנו מעשר כספים. חיזוק בעניין גידול פיאות הראש, ופניית מרן שליט"א לציבור לתמיכה בהוצאת עלון הסברה בעניין זה.
מספר צפיות:5622
ט"ז מרחשון ה'תשע''ה

מוצש"ק חיי שרה

  85:00 דק'  85:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: המשך מהשיעור הקודם בעניין מעשר כספים או חומש, השלמת ביאור דעת המלבי"ם בנושא זה, וזיוף דבריו כפי שנכתבו כביכול בשמו בספר חידושי המלבי"ם על הש"ס. ביאור התירוצים המובאים בעיני יצחק למרן שליט"א בשע"ה חלק תורה ומצוות, לגבי השאלה מדוע ישנם שאינם רואים ברכה, אעפ"י שנתנו מעשר כספים או חומש, האם חטא או עון מעכבים בדבר זה, ותירוצים נוספים לשאלה דלעיל.
מספר צפיות:5894
כ"ג מרחשון ה'תשע''ה

מוצש"ק תולדות

  80:00 דק'  80:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: ביאור דברי מהרי"ץ זיע"א בעניין ש"צ שטעה ואמר ברכו את י"י המבורך לפני עלינו לשבח בתפילת שחרית של־שבת, האם משתקין אותו או שאין עונים אחריו ברוך י"י המבורך וגו'. שלשה תירוצים לשאלה מדוע מהרי"ץ היה צריך להביא בדבריו את מה שעשו "המון העם", והאם אלו בעלי בתים או תלמידי חכמים. שנת ה-210 לפטירת מהרי"ץ זיע"א, חשיבות הלימוד בתורתו, הדפסת חידושיו והפצתם, והתועלת בלימוד דף או עמוד יומי בספרו עץ חיים. התייחסות מרן שליט"א לפיגוע הרצחני שקרה בשבוע שעבר בבית הכנסת באמצע תפילת שחרית, ודברי חיזוק בעניין התפילה וכבוד בית הכנסת. עניין תפילת ויגש, בשנה שחל ג' בשבט ביום ששי, כבשנה זו התשע"ה בשכ"ו.
מספר צפיות:6176
א' כסליו ה'תשע''ה

מוצש"ק ויצא

  75:00 דק'  75:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: ביאור דברי מהרי"ץ זיע"א בספרו עץ חיים על הפסוק "מגיד דבריו ליעקב חקיו ומשפטיו לישראל וגו'", ולפי תירוץ נוסף לשאלה מהשיעור במוצש"ק בראשית התשע"ה מדוע אנו מחברים את סוף התורה עם התחלתה בקריאת שמחת תורה. דברי הרמב"ם באיגרת תימן בעניין אמונת עם ישראל במשה רבינו רק במעמד הר סיני ולא ע"י האותות והמופתים שעשה, ולפי"ז תירוצים נוספים לשאלה ממוצש"ק לך לך בעניין שינוי הניגון בקריאת פסוקי "ויעל משה", ומדוע חוזרים לניגון הרגיל בפסוק "לכל האותות והמופתים", והאם מנהג זה נהיה בעיקבות דברי הרמב"ם הללו. מי כתב את הפסוקים "ויעל משה" שבתורה, ולפי זה תירוץ נוסף לקושיא דלעיל. דברי ספר הזוהר הקדוש בעניין נבואת משה רבינו, והאם היה נביא כמותו באומות העולם כגון בלעם הרשע, ולפי זה תירוץ נוסף לקושיא דלעיל. השלמה בעניין ההיתר לנסות את ה' בעניין מעשר, ותשובה לשאלה מדוע הרמב"ם לא כתב במפורש שאסור לנסות את ה' על כל מצוה אחרת. דברי מהרי"ץ בעניין ברכת כהנים אשר מתקיימת ללא שום תנאים, כמו בעניין מעשר. סגולה עשירות ע"י אמירת פיטום הקטורת, והאם גם היא ללא כל תנאי.
מספר צפיות:5594
א' כסליו ה'תשע''ה

מוצש"ק וישלח

  82:00 דק'  82:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: דין מי שאכל ושכח האם בירך ברכת המזון, האם עליו לחזור גם על ברכת הטוב והמטיב שהיא מדרבנן, האם צריך שיברך בהרהור, כוחו של מנהג כנגד ספק ברכות להקיל, ובמה הדבר שונה מכאשר האדם שכח לומר המלך המשפט בעשי"ת. השלמה מהשיעור הקודם בעניין דרגתו של משה רבינו ע"ה. השלמה בעניין מעשר כספים, מדוע לא מובא בשום ספר מספרי הרמב"ם את הדין שמותר לנסות את הקב"ה בעניין מעשר, מדוע מרן לא העלה דין זה בשו"ע על אף שהביא זאת בספרו בית יוסף ושו"ת אבקת רוכל, ועל מה הסתמך מרן שליט"א בהביאו דין זה בשלחן ערוך המקוצר. האם הסנדק בברית מילה מתעשר בממון, וביאור העניין שלא לתת לאדם אחד להיות סנדק בשתי בריתות. האם לשון הרע גורם לצרעת גם בזמן שאין כהן ובית המקדש, ולפי זה הבנה לגבי ישנם אנשים המעשרים ואינם מתעשרים.
מספר צפיות:5857
ט"ו כסליו ה'תשע''ה

מוצש"ק וישב

  63:00 דק'  63:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: בעניין סדר הדלקת נרות חנוכה לכתחילה, האם מימין לשמאל או משמאל לימין, ביאור המאמר כל פניות שאתה פונה לא יהו אלא דרך ימין, דוגמאות לכך כגון הקפת המזבח, ברכת כהנים, נענוע הלולב, צורת הכתיבה של עם ישראל בשונה מן הנָצרים ומן הישמעאלים.
מספר צפיות:4776
כ"ב כסליו ה'תשע''ה

מוצש"ק מקץ

  75:00 דק'  75:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: בעניין סדר קריאת התורה בשמונת ימי חנוכה למנהג ק"ק תימן יע"א, מדוע קוראים בפרשת הנשיאים, כיצד סדר חלוקת המברכים, מדוע ביום השמיני תיקנו שהישראל קורא פי ארבע מן הכהן והלוי. האם ניתן להוסיף טעמים מעבר לטעמים הכתובים בגמרא. קושיא על דברי מהר"ש שבזי זיע"א בספר חמדת ימים בעניין אם אירע שמיני של חנוכה בשבת, והשארתה בצריך עיון. זיופים בשמנים המופצים בשוק בתורת שמן זית זך. כיצד מבטאים את המלה חשמונאים. התייחסות מרן שליט"א ל"ערכה להלכות צניעות" לנשים, ודחיית דברים הכתובים בה, כגון בעניין חצאית ובישום. דברי מרן שליט"א בשבח התפילה להפרת עצה, וכן נוסח הדרן עלך לסיום מסכתא, וכן התפילה לפני ואחרי הלימוד, שיצ"ל במהדורא חדשה מיוחדת ומפוארת ע"י מוסדות יד מהרי"ץ.
מספר צפיות:4941
כ"ט כסליו ה'תשע''ה

מוצש"ק ויגש

  84:00 דק'  84:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: השלמה משיעור מוצש"ק ויצא בעניין ברכת כהנים, האם היא מתקיימת ללא כל תנאי, או שהיא חלה רק בתנאי, כגון אם תהיה אחדות בעם ישראל. האם כשאין תשעה השומעים ועונים בחזרת הש"צ, הברכות הינם ברכה לבטלה. מדוע הכהנים מכוונים אצבעותיהם כמין שתי שי"ן, ומדוע הכהנים מפנים ידיהם לצדדים שבע פעמים. השלמה בעניין מעשר כספים, מדוע הרמב"ם אינו מביא את הדין שמותר לנסות את הקב"ה במצוות מעשר אעפ"י שזאת גמרא מפורשת. מה הפירוש "עד שיבלו שפתותיכם מלומר די". האם האסמכתאות שדרשו חז"ל מן הפסוקים הם פירוש וכוונת הפסוקים, או שזה רק סימן ורמז. ההבדל בין מינות לבין דרך מינות.
מספר צפיות:4891
ו' טבת ה'תשע''ה

מוצש"ק ויחי

  85:00 דק'  85:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: בעניין הכוונה באמירת השמות הקדושים בברכות ותפילה וכדומה, והאם ניתן לסמוך על "גילוי דעת" הנאמר בבוקר בכוונת כל השמות שיאמר באותו היום. דברי מהרי"ץ זיע"א בהגהותיו על הספר שבט מוסר בעניין תפילה או מעשה מצווה הנעשה בלי כוונה, ולפי זה תירוץ לקושיא מהשיעור הקודם על דבר החינוך בעניין ברכת כהנים, ומה מעלת הכהנים כיום כאשר אין בית המקדש קיים. דברי ספר פלא יועץ בעניין כוונה בתפילה ובברכות ובקרית שמע. השלמה בעניין עשר תעשר – עשר בשביל שתתעשר, ביאור המושג "אל תקרי", הבנת דברי רבי אברהם בן הרמב"ם, והאם ניתן לתרץ על פי דבריו את הקושיא על הרמב"ם מדוע אינו מביא דין זה להלכה למעשה. תירוצים נוספים בדעת הרמב"ם, אשר אינם מתאימים לדברי הגמרא. תירוץ מרן שליט"א לקושיא על הרמב"ם, נפקא מינה מכך להלכה למעשה, ומסקנת מרן שליט"א אשר נשארה כפי שהעלה בספרו שלחן ערוך המקוצר. השלמה בביאור דברי מהרי"ץ בשם ספר נש"ר בעניין כל פינות שאדם פונה לא יהיו אלא דרך ימין, דברים עמוקים המובאים בספר נש"ר, ולפי זה השלמה בהבנת דברי מהרי"ץ בעניין שם חב"ו שבמלים "מקבץ נדחי עמו ישראל", ודחיית הטוען על הבנת מהרי"ץ בעניין זה. תירוץ מרן לשאלה מדוע יוסף הצדיק לא סיפר לפוטיפר על מעשי אשתו.
מספר צפיות:4895
י"ג טבת ה'תשע''ה

מוצש"ק שמות

  74:00 דק'  74:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: מדוע בני ק"ק תימן יע"א מפטירין בשב"ק שמות בהפטרת "הודע את ירושלם את תועבותיה", בשונה מהעדות האחרות. ביאור המושג "ספר תורה בודק", והאם הדבר נכון ומוסמך. דברי ספר כתר שם טוב בנוגע למנהגי תימן, והאם הדברים נכונים. ביאור החתם סופר על הפסוק "גם עדותיך שעשועי אנשי עצתי". סיבת השינויים שישנם במלה "ירושלם" בתהלים פרק קל"ז, מדוע המלה "ירושלם" נכתבת בלי יו"ד, ולפי זה הבנה מדוע אנו מפטירין ב"הודע את ירושלם" בשבת קודש פרשת שמות.
מספר צפיות:4884
כ' טבת ה'תשע''ה

מוצש"ק וארא

  83:00 דק'  83:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: מה הפירוש "יושבי קרנות", עניין הלומד על מנת לקנטר, ומדוע בתפילה לאחר הלימוד מייחסים ליושבי קרנות את המלים "אנשי דמים ומרמה". השלמה בעניין מדוע בני ק"ק תימן יע"א מפטירין בשב"ק שמות בהפטרת "הודע את ירושלם את תועבותיה", בשונה מהעדות האחרות. האם בזמן חז"ל היו הפטריות קבועות לכל פרשה. תירוצים נוספים מדוע אנו מפטירין ב"הודע את ירושלם" בשבת קודש פרשת שמות. ביאור המושג "אור ישר" ו"אור חוזר", ומה ההבדל ביניהם. ספר הזוהר הקדוש בכתב יד קדשו של מהרי"ץ זיע"א. השלמה בעניין קריאת השם אסנת לילדה, מדוע דינה נקראת הדס, ומדוע ישנם צדיקים רבים הקבורים בגליל למרות שהם לא גרו שם כלל.
מספר צפיות:4720
כ"ז טבת ה'תשע''ה

מוצש"ק בא

  83:00 דק'  83:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: השלמה לשיעור הקודם בעניין מדוע שמאי והלל קבורים במירון, ולמה הרבה צדיקים קבורים בגליל למרות שהם לא גרו שם. השלמה בעניין נתינת שמות האבות הקדושים וכדומה לתינוקות שנולדו, והתייחסות לדברים הכתובים בצוואת רבי יהודה החסיד בעניין זה. שלשה דברים מיוחדים הנעשים בסדר עריכת חופה וקידושין לפי מנהג ק"ק תימן יע"א, ושנוסח יוצאי שרעב יע"א היה בעבר כמעט בדיוק כפי הנוסח המקורי שלנו. אלו שירים שרים לחתן ולכלה בכניסתם לחופה, וכיצד צורת הולכת החתן והכלה לחופה. עניין אמירת דרשה ע"י הרב בעת החופה, וחשיבות אמירת דברי תורה לפני ברכת המזון. מה העניין באמירת נוסח על דא יתברך וישתבח וכו' בסיום ההפטרה. גילוי כת"י של מהרי"ץ זיע"א על ספר זכירה, וחידושים והערות בשמו. חשיבות ידיעת שם מחבר כל פיוט. כיצד מבטאים את המלה "חיא" שבנוסח על דא יתברך וכו', האם ישנו הבדל בין לשון הקודש ללשון ארמית בביטוי המלים משורש זה, וחשיבות הדיוק במלים שבלשון חז"ל ושבלשון ארמית.
מספר צפיות:5070
ה' שבט ה'תשע''ה

מוצש"ק בשלח

  76:00 דק'  76:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: האם עַם ישראל נענשים על חטאים הנעשים בסתר, ומהו הגדר של "נסתרות". עניין ערָּבות בקיום המצוות, כגון בברכת המזון ובקידוש. ביאור דברי מהרי"ץ זיע"א באיגרת מוסר כלפי העבירות הגלויות והנסתרות, דברי בעל מדרש הגדול בעניין זה, ודחיית דברי כותב ההערות על ספר מדרש הגדול שם. מעשה שאיננו מפורסם אשר היה עם רבינו האר"י זיע"א כאשר רצו לבטל את יומא דהילולא לרשב"י זיע"א בל"ג בעומר, ומדוע בכל הדורות ישנם אנשים אשר מתנגדים לאדם צדיק שבדורם.
מספר צפיות:4776
י"ב שבט ה'תשע''ה

מוצש"ק יתרו

  77:00 דק'  77:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: השלמה לשיעור מוצש"ק ויחי בעניין תפילה או ברכה הנאמרת בלא כוונה האם היא מזעזעת עולמות עליונים, והיחס שבין תפילת האנשים הפשוטים לתפילת הצדיקים. השלמה בעניין השאלה מדוע יוסף הצדיק לא גילה לפוטיפר על מעשי אשתו, ותירוצים נוספים לשאלה זו. מה הדין באדם אשר אמר את התחלת ברכת יוצר אור ואת סופה, ודילג את כל אמצע הברכה, וכן לגבי ברכות דומות אחרות כגון ברכת על המחיה, ביאור הכלל דאמרינן ספק ברכות להקל נגד דעת מרן השו"ע, והאם אומרים כי אילו מרן היה רואה את הדעות האחרות גם הוא היה מודה להם. האם קדושה דיוצר וכן קדושת ובא לציון נאמרת גם ביחיד, ומה הדין לגבי אמירת ברוך כבוד י"י ממקומו, והתייחסות למש"כ בספר זית רענן בעניין זה, ודחיית דבריו בעניין מנהג ק"ק תימן לומר קדוש וגו' וברוך כבוד וגו' בניגון ופיסוק טעמים. התייחסות לעניין ספר הפטריות הכתוב ע"ג קלף בניקוד ובטעמים.
מספר צפיות:4995
י"ט שבט ה'תשע''ה

מוצש"ק משפטים

  63:00 דק'  63:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: האם הקב"ה משגיח גם על בעלי החיים שבעולם, ומדוע קוראים במלעיל את המלה "וְנָֽפל" שבפסוק "כי יפתח איש וגו' ונפל שמה שור או חמור" (משפטים). השלמה לשיעור הקודם בעניין מה הדין באדם אשר אמר את התחלת ברכת יוצר אור ואת סופה, ודילג את כל אמצע הברכה, וכן לגבי ברכות דומות אחרות כגון ברכת על המחיה, והאם הקדושה מעכבת בברכת יוצר אור. מהי הברכה על הלחוח, והתייחסות למ"ש בספר בירור הלכה בעניין זה. דברי מרן שליט"א בשבח הלימוד בספר אגדתא דפסחא - פרי עץ חיים, והודעה על קיום מבחן נושא פרסים בחודש ניסן התשע"ה ע"י מכון פעולת צדיק ב"ב
מספר צפיות:4946
כ"ו שבט ה'תשע''ה

מוצש"ק תרומה

  73:00 דק'  73:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: משנכנס אדר מרבין בשמחה – במה הדבר מתבטא? דברי מרן שליט"א בשבח המודעה לשליח ציבור בעניין התפילה במתינות ובהטעמה, והבנת דברי מהרי"ץ זיע"א בעניין זה. ביאור מרן שליט"א על מה שפסק בשע"ה (הלכות תענית אסתר) בעניין חתן וכלה הפטורים מן התענית בשבעת ימי המשתה, וכן על מה שפסק מרן שליט"א בעניין בעלי הברית שהינם פטורים מלהתענות בצום תענית אסתר המוקדם, והרחבה בביאור ההבדל שבין צום תענית אסתר לבין יתר התעניות. האם המצות לחג הפסח חייבות להיות בצורה עגולה, ובעניין מנהג האשכנזים לאכול בפורים מיני מאפה בעל שלש קרנות.
מספר צפיות:4784
ג' אדר ה'תשע''ה

מוצש"ק תצוה

  75:00 דק'  75:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: ביאור הנאמר במגילת אסתר "לקיֵם את ימי הפורים וגו' דברי הצומות וזעקתם", והשלמה בעניין תענית אסתר האם היא חובה או מנהג. דברי מרן שליט"א בעניין הסרטת וידיאו נדירה אשר פורסמה בשבוע שעבר, בה נראה מרן החפץ חיים זצוק"ל מגיע לכנסייה הגדולה שנערכה לפני 92 שנה, מדוע הדבר נתפרסם דוקא בימים אלו שלפני פורים ולפני הבחירות הבעל"ט. דברי מרן שליט"א בשבח מגילת אסתר "עדת קדושים" שיצאה לאור בשנה זו, והתייחסות כלפי אלה המנציחים את הטעיות המצויות בציבור בתוך ספריהם. כוונת דברי החפץ חיים בעניין המלחמה השלישית שתהיה גרועה יותר מקודמותיה, ודברים מהגר"א וסרמן בעניין זה. דחיית דברי הגר"ש בעדני שליט"א בעניין מסורת ומנהגי ק"ק תימן, והבאת דברים הפוכים אשר נאמרו על ידו בכנס "פעולת צדיק" לפני חמש עשרה שנה
מספר צפיות:4732
י' אדר ה'תשע''ה

מוצש"ק כי תשא

  87:00 דק'  87:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: פירוש נוסף (תשע עשרה במספר) בביאור המושג "לחם עוני", והאם המצה חייבת להיות בצורה עגולה. השלמה בעניין עוגיות פורים (אוזני המן) וצורתן המשולשת בעלת שלוש קרנות. דברי מרן שליט"א על הגאון רבי שמעון בעדני שליט"א, והאם מותר לשנות את לשון הפסוק ללשון מליצה, ודברים בשבח חבר הכנסת הרב יואב בן צור הי"ו נציג תנועת ש"ס, והחובה להצביע בבחירות הקרובות למען הצלחת תנועת ש"ס בראשות הרב אריה דרעי הי"ו. דברים מפי הרב יואב בן צור הי"ו בעניין הבחירות, שנאמרו בפני משתתפי השיעור השבועי שיחיו.
מספר צפיות:4929
י"ז אדר ה'תשע''ה

מוצש"ק ויקהל ופקודי

  61:00 דק'  61:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: ביאור המלים 'הא לחמא עניא' בהגדה של פסח, ועל איזה "לחמא" מדובר בפיסקא זו. מדוע במגילת אסתר כפי נוסח ק"ק תימן יע"א יש ריוח פרשה בפסוק "ביום השביעי" ולא בפסוק "גם ושתי המלכה" כפי שהדבר ביתר עדוֹת ישראל. הוספה בעניין חשיבות מניין השנים לשטרות מאז מות עזרא והפסקת הנבואה בעם ישראל. המשך בביאור פיסקת "הא לחמא עניא" והאם נכונה הגירסא "כהא לחמא עניא". האם השם מנחם הוא טוב לתינוק, ומיהו מנחם שפירש ולהיכן פירש. דברי מרן שליט"א בשבח מרן הגאון הגדול רבי עובדיה יוסף שליט"א, ובניו הרבנים הגאונים שליט"א, והחובה להצביע בבחירות בכדי שלא לתת יד לפושעים. חשיבות המבחן על אגדתא דפסחא והתועלת העצומה מכך. דברי הרב יואב שלם הי"ו בעניין הוראת מרן שליט"א בנוגע לבחירות לכנסת.
מספר צפיות:4932
כ"ד אדר ה'תשע''ה

מוצש"ק ויקרא

  62:00 דק'  62:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: ביאור נוסח בדיקת וביטול חמץ, ההבנה בנוסחת הרמב"ם, ובנוסחת רבינו סעדיה גאון. חשיבות אמירת נוסח 'מא כבר' בליל הסדר בלשון ערבי גם בזמנינו. השלמה בעניין האם ישנה השגחה פרטית גם על בעלי חיים והדומם. השלמה בעניין תפילה או ברכה הנאמרת ללא כוונה, האם היא מזעזעת עולמות עליונים. דברי מרן שליט"א על חשיבות ההשתתפות ב'כינוס חירום' כנגד פגעי הטכנולוגיה, המתקיים במוצאי שב"ק זו. תיקון טעות בנוסח "מכירת חמץ" המצורף לקטלוג פסח ה'תשע"ה. דברי מרן שליט"א בשבח הגדת "עדת קדושים" שיצ"ל בשנה זו במהדורא חדשה, כולל ספר שיר השירים המוגה בדקדוק רב.
מספר צפיות:4845
ב' ניסן ה'תשע''ה

מוצש"ק צו

  72:00 דק'  72:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: מדוע איננו נוהגים להניח עשרה פתיתי חמץ ע"מ למוצאם בזמן בדיקת חמץ. חשיבות ההצטרפות כחבר לאגודה כנגד פגעי האינטרנט והמכשירים הטמאים, והחובה לבדקם ולבערם כחמץ. מדוע איננו נוהגים ליטול נוצה או סכין בעת בדיקת חמץ. תשובה לשאלה מדוע פסק מרן שליט"א בשע"ה כי אין להניח כלי חמץ ע"ג הכתלים אפילו שהשתמשו בהם רק בצונן. השלמה בעניין עץ ההדס הנמצא ע"ג קבר דינה בת יעקב. רשימת מוצרים שיש בהם חמץ בעין ושיש לבערם או למכרם לגוי, ורשימת מוצרים שיש בהם תערובת חמץ או ספק תערובת חמץ, וכיצד יש לנהוג להלכה ולמעשה. דברי מרן שליט"א בשבח קטלוג פסח ה'תשע"ה. דברים בשבח הקובץ התורני "דברי חפץ" (גליון ד', ניסן ה'תשע"ה) לחידושי תורה, להלכה ולמסורת, היוצא לאור ע"י מוסדות יד מהרי"ץ. דברים מאת הרב מנחם צדוק שליט"א לגבי המבחן הארצי לבחורי הישיבות הקד' על ספר שלחן ערוך המקוצר. דברים מאת הרב אלעזר יוסף שליט"א לגבי ההצטרפות כחבר באגודה לפגעי האינטרנט והטכנולוגיה. דברים בעניין המוצרים לפסח בהכשר בד"צ פעולת צדיק, והחומרות הרבות הנעשות בדרך ייצורם ואריזתם.
מספר צפיות:4920
ט' ניסן ה'תשע''ה

דרשת מרן שליט"א - חול המועד פסח ה'תשע"ה - רחובות

       74 דקות  74 דקות
דרשת מרן הגאון רבי יצחק רצאבי שליט"א - פוסק עדת תימן, שנמסרה במסגרת "המעמד הגדול" של הקבלת פני רבו ברגל, שהתקיים ביום ראשון דחול המועד פסח ה'תשע"ה, באולם "יד לשבים" - רחובות. כולל דברים לזכרו של הגאון הגדול רבי שמואל הלוי וואזנר זצוק"ל - מח"ס שו"ת שבט הלוי ופוסק הדור האשכנזי. שאלות ותשובות לאחר הדרשה.
מספר צפיות:22085
י"ז ניסן ה'תשע''ה

מוצש"ק שמיני

  62:00 דק'  62:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: ביאור דברי המשנה "בארבעה פרקים העולם נידון וכו', והשלמה לדברים שנאמרו ב"מעמד הגדול" בחוה"מ פסח בעניין מדוע לא נהגו אבותינו לומר "פסח כשר ושמח", והאם ראוי לומר זאת. כיצד יתכן שימי חול המועד פסח נחשבים ימי ושמחה, וגם ימי דין של ספירת העומר. השלמה ותוספת דברים בעניין ספר הפטריות הכתוב בדיו ועל קלף, והאם ראוי לעשות זאת. עניין ביעור מעשרות ווידוי מעשרות בערב שביעי של פסח של שנת השמיטה, והאם הדבר שייך גם למי שמנוי על "קרן המעשרות" או אם מקפיד לקנות רק בהכשרים מהודרים המפרישים תרומות ומעשרות. בתוך הדברים, דברי שבח לקו "קול יהודי תימן" ותועלתו הרבה. הזמנת הציבור להילולת מהרי"ץ ה-210 בהשתתפות רבנים ואישי ציבור.
מספר צפיות:4872
כ"ג ניסן ה'תשע''ה

הילולת מהרי"ץ ה-210 (ה'תשע"ה) - בני ברק

       74 דקות  74 דקות
דרשת מרן הגאון רבי יצחק רצאבי שליט"א - פוסק עדת תימן, שנמסרה במסגרת "המעמד הגדול" של הקבלת פני רבו ברגל, שהתקיים ביום ראשון דחול המועד פסח ה'תשע"ה, באולם "יד לשבים" - רחובות. כולל דברים לזכרו של הגאון הגדול רבי שמואל הלוי וואזנר זצוק"ל - מח"ס שו"ת שבט הלוי ופוסק הדור האשכנזי. שאלות ותשובות לאחר הדרשה.
מספר צפיות:22085
י"ז ניסן ה'תשע''ה

מוצש"ק תזריע ומצורע

  71:00 דק'  71:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: תשובה לשואל בעניין פסיקת מרן שליט"א בשע"ה להתיר מצות נפוחות או כפולות. השלמה בעניין הפרשת תרומות ומעשרות גם כאשר קונים בכשרות מהודרת. השלמה בעניין האם מותר לעשות מליצות מפסוקים.
מספר צפיות:4776
ל' ניסן ה'תשע''ה

מוצש"ק אחרי מות וקדושים

  64:00 דק'  64:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: ביאור המשנה במס' אבות "מסורת סיג לתורה", מה פירוש המלה סיג, ומה הדבר שונה מהאמור בפ"א "ועשו סיג לתורה". מה הפירוש "מעשרות סיג לעושר", והשלמה בעניין מדוע הרמב"ם התעלם מהמימרא "עשר בשביל שתתעשר". דברי השל"ה הק' בנוגע להוספת חומרות בכל דור ודור, וביאור דין תספורת הראש או הזקן בימי ספירת העומר לפי מנהג ק"ק תימן יע"א. דברי מרן שליט"א בשבח הספר פסקי מהרי"ץ – שערי טהרה שיצא לאור ע"י מכון פעולת צדיק במהדורא חדשה. האם גם לבעלי חיים נקיבות ישנו דם נדה כמו בבני אדם.
מספר צפיות:4755
ז' אייר ה'תשע''ה

מוצש"ק אמור

  67:00 דק'  67:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: ביאור דברי הרמב"ם בהלכות מילה בעניין המצוה מן המובחר למול בברזל, ומה המקור לכך. האם מותר שיהיה סכין על השלחן בשעת ברכת המזון, ומה הדין לגבי רובה או אקדח. מדוע בפסוק "עשה לך חרבות צורים", האות חי"ת היא בגעיא. התייחסות מרן שליט"א לאסון שקרה בארץ נפאל, והלקח שיש לנו ללמוד מהאסון הנ"ל. האם אמירת פיוט "יגדל אלד'ים חי" בניגון המקובל בידינו בכלל איסור שירה בימי ספירת העומר, והאם מותר לומר "הללות" בימים אלו. השלמה לגבי השאלה כיצד יתכן שמצד אחד ימי העומר המה ימי דין, ומאידך הם כחולו של־מועד, והאם ישנו הבדל בין הימים לבין הלילות בימי ספירת העומר. עניין אכילת שיורי האפיקומן כסגולה לשמירה, ומעשה בהגרח"ש גריינמן זצוק"ל שנתן זאת לאשה שלא נפקדה בפרי בטן, ושזכתה להיפקד לאחר אכילת שיורי האפיקומן. התייחסות מרן שליט"א למ"ש בספר "אוצרות התורה" פרשת שמיני בנוגע לביקורו של הרמב"ם בארץ תימן וכו', ודחיית הדברים הנ"ל. השלמה בעניין כשרות מצה נפוחה בפסח. הערת מרן שליט"א בנוגע להקדמת הספר פסקי מהרי"ץ – שערי טהרה שיצ"ל כעת במהדורא חדשה.
מספר צפיות:4802
י"ד אייר ה'תשע''ה

מוצש"ק בהר

  69:00 דק'  69:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: השלמה בעניין המצוה מן המובחר למול בברזל. דין מומר [משומד] לדבר אחד, כגון מי שמדבר לשון הרע, או המחזיק מכשיר אייפון וכדו' והמסתכל במכשירים טמאים, האם מנהגינו כדעת הרמב"ם הסובר כי שחיטתו פסולה, ומה הדין לגבי סופר סת"ם. האם אדם הפסול לעדות, דינו כמשומד לדבר אחד, ומי נקרא פסול לעדות. כיצד הפסיקה להלכה למעשה בעניינים אלו לבני עדת ק"ק תימן יע"א. התייחסות מרן שליט"א לאותם קלי דעת המזלזלים בחומרות המקובלות בעם ישראל בעניין האבילות בימי ספירת העומר, ובפרט לאלו מבני עדתינו אשר שתו מהמים הרעים של בעלי דעות זרות.
מספר צפיות:4293
כ"א אייר ה'תשע''ה

מוצש"ק בחוקותי

  70:00 דק'  70:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: בעניין ביאור המלה "שלמי" הנאמרת ביום האחרון של ספירת העומר, מה הפירוש "תמימות תהיינה", והאם אדם שלא ספר יום אחד גם ביום, יוכל לומר את המלה "שלמי". אופן חלוקת העליות בפרשת בחוקותי, ומהיכן יש להתחיל את קריאת התוכחה. השלמה בעניין (מומר) משומד לדבר אחד לגבי שחיטה וכתיבת סת"ם, וביאור חידושם של חכמי תימן שזהו דוקא במשומד להכעיס.
מספר צפיות:4964
כ"ח אייר ה'תשע''ה

מוצש"ק נשא

  80:00 דק'  80:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: ביאור דעת הקדמונים כי יש להדביק את רגל האות קו"ף לגגה, בפסוק "הם העומדים על הפקודים" (נשא) וכן בפסוק "לשמצה בקמיהם" (כי תשא), מדוע צריך שספר התורה יהיה שלם ללא חסרות ויתרות או דיבוקים וכדומה, טעם לעניין הוספה מחול על הקודש בערב שבת ובמוצאי שבת. מאיזה פסוק מתחילה התוכחה שבפרשת בחוקותי, האם הברכות יותר מן הקללות, והשלמה בעניין השאלה מהיכן יש להתחיל את קריאת התוכחה. דברי מרן שליט"א בעניין אמינות הסיפור שכביכול היה בארץ תימן.
מספר צפיות:4747
י"ג סיון ה'תשע''ה

מוצש"ק בהעלותך

  72:00 דק'  72:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: ביאור דברי מו"ר הגרש"ז אוירבך זצ"ל בשאלה האם נשתנה דין נטילת ידים בשחרית עקב המעשה שהיה בגר צדק הרוזן פוטוצקי. השלמה וחיזוק בעניין תוספת שבת ובפרט בחדשי הקיץ שאפשר להקדים ביותר, וכן לגבי תוספת יום טוב ותוספת יום הכיפורים. השלמה בעניין השאלה מאיזה פסוק מתחילה התוכחה שבפרשת בחוקותי, ומהיכן העולה לתוכחה צריך להתחיל לקרוא. תוספת דברים בעניין תירוץ מרן שליט"א מהשיעור הקודם על שאלת הגרי"ח בספר בניהו, בדבר כפל הלשון בגמרא "כשהוא מתחיל, מתחיל בפסוק שלפניהן. וכשהוא מסיים, מסיים בפסוק שלאחריהן". התייחסויות מרן שליט"א לשאלה בעניין לבישת "בובו" תחת מטפחת ראש האשה. וכן בדבר מ"ש בחוברת "כיצד בודקין" ביחס לדרך השחיטה והניקור בקרב בני ק"ק תימן. וכן בדבר מ"ש בספר אוצר הכיפה ע"ד מרן שליט"א בעניין עטיפת טלית בערב שבת.
מספר צפיות:4742
כ' סיון ה'תשע''ה

מוצש"ק שלח לך

  73:00 דק'  73:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: ביאור דברי התוס' במסכת מגילה לגבי הקריאות בתורה שאינן כפי הקריאה כיום, והשלמה בעניין מהיכן העולה לתוכחה צריך להתחיל לקרוא. תשובה לשאלה מדוע העולה שביעי בפרשת בחוקותי, מתחיל מן הפסוק ואם לא יגאל וגו'. דברי מרן בעניין פסקי מהרי"ץ – שערי טהרה שיצא לאחרונה ע"י מכון "פעולת צדיק" במהדורא חדשה. וביאור ההגדרה כי מהרי"ץ היה "מאריה דאתרין", התייחסות לאנשי הכת (דרדעים) המתכחשים למהרי"ץ זיע"א ובוחרים כביכול בהרמב"ם, דחיית דבריהם בענייני טהרה כגון בבדיקת מוך דחוק וכו', כולל התייחסות לספר "טהרת משה" של צפניה ערוסי, אשר זרוע שגיאות רבות וטעיות אין ספור, תוך נתינת דוגמאות רבות לכך. התייחסות לאחת מהערותיו של ר' דוד צדוק כלפי דברי מרן שליט"א על תכלאל עץ חיים מהדורת חנות נוסח תימן, בעניין תיבת אורייתא "קדישתא" שבקדיש דעתיד, ובל"נ עוד ידובר על "הערותיו" בהזדמנות נוספת.
מספר צפיות:4762
כ"ז סיון ה'תשע''ה

מוצש"ק קרח

  86:00 דק'  86:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: ההבדל שבין אמונת ה' לבין ידיעת ה', ביאור דברי מרן בהקדמתו לספר שלחן ערוך המקוצר וביאור דברי הרמב"ם בהל' יסודי התורה בעניין הפסוק "אתה הראת לדעת וגו'". עניין אמירת פסוק "וידעת היום וגו'" בנוסח המהולל לעולם וכו', והבנת דברי מהרי"ץ זיע"א בעניין זה. התייחסות מרן שליט"א לעשרת הערותיו של ר' דוד צדוק כלפי דברי מרן שליט"א על תכלאל עץ חיים מהדורת חנות נוסח תימן. השלמה בעניין הספר שערי קדושה למהרי"ץ זיע"א, ותשובה לאלו החושבים כי אנשי כת הדרדעים משמרים כביכול את המנהגים הקדומים, כגון בחיבור פרשיות חוקת ובלק, וחידוש גדול ממהר"י ונה זצ"ל בעניין זה.
מספר צפיות:4963
ד' תמוז ה'תשע''ה

מוצש"ק חוקת ובלק

  72:00 דק'  72:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: מי הוא "מנחם" שמזכיר רש"י פעמים רבות בחיבוריו, האם מותר לקרוא לתלמיד חכם בשמו או בשם משפחתו ללא תואר "הרב" או "רבי", מדוע המאירי נקרא ללא תואר הרב, מדוע ישנם ת"ח במשניות אשר אינם קרויים בתואר הרב, ומדוע בקינות ישנם ת"ח אשר לפעמים נקראים בתואר הרב ולפעמים לא. הסיבה שאיננו משנים את הקריאה עפ"י פירוש תרגום יונתן, וכן מדוע איננו משנים בנוסחאות התפילה שקיבלנו מעדות האחרות. השלמה בעניין אמירת פסוק "וידעת היום וגו'" בנוסח המהולל לעולם וכו', והמשך דחיית טענותיו של האברך דוד צדוק כלפי דברי מרן שליט"א על תכלאל עץ חיים מהדורת חנות נוסח תימן. בעניין הזכרת ראש חודש בברכה שלאחר ההפטרה ולא בחתימת הברכה, ודוגמאות נוספות לטעיות שנמצאו בתכלאל הנ"ל. השלמה בעניין מה היא מהדורא קמא של תכלאל עץ חיים למהרי"ץ ומה היא מהדורא בתרא, ושיש מהדורא שהיא "קמא דקמא" ומהדורא שהיא "בתרא דבתרא" של הרש"צ זצ"ל. תוספת דברים בעניין מי שלא כיוון באמירת פסוק "פותח את ידיך" שצריך לחזור ולאמרו שוב. תוספת דברים בעניין אמירת "צדקתך" בכל יום שאין אומרים בו הלל. תוספת דברים בעניין גירסת המלה "שירים" שבפיטום הקטורת. השלמה בעניין בדיקות טהרה לנשים עפ"י מהר"ש אלקארה זצ"ל, דעת מהר"י בדיחי זצ"ל בעניין זה, ויסוד חשוב מבעל הכלי יקר בעניין לאו דלא תסור. התייחסות נוספת לספר "טהרת משה" ושיש לקרותו בשם "טומאת אשם" כיון שהוא מיקל באיסורי כרת רח"ל והחובה לבערו מן העולם. דברי מרן שליט"א בשבח הקונטריס "מועדי השם" על הלכות חול המועד שיצ"ל בימים האחרונים.
מספר צפיות:4586
י"א תמוז ה'תשע''ה

מוצש"ק פינחס

  72:00 דק'  72:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: ביאור דברי הרמב"ם בעניין מטרת התעניות, ופירוש לשונו יש "שם" ימים וכו', ובמקומות נוספים שכתב הרמב"ם בלשון הזאת. ימי בין המצרים הם ימים שבהם שולט יצר הרע. עניין הוספת המלים וינחמנו בציון וכו' בסוף הקדיש, ולא רק בסיום תפילת שמונה עשרה. השלמה בעניין הוספת פסוק י"י הושיעה בתפילת ערבית, ועניינים נוספים בנוסחת התפילות. דברי הרמ"ע מפאנו בביאור נוסחת הספרדים בברכת אהבת עולם, בה כתובה המלה "מהרה" ג' פעמים. דברי מהרי"ץ זיע"א בתכלאל עץ חיים מהדו"ק ומהדורא קמא דקמא בה גם אצלינו כתובה המלה "מהרה" ג' פעמים, ודברי מרן שליט"א כי יש לתקן זאת בנוסח הברכה ולומר בנוסח 'ומלוך עלינו "מהרה" אתה לבדך'. תשובה לשואל בעניין זמני ביעור שביעית בזמנינו, האם הדבר תלוי בשלושת הארצות שבארץ ישראל, והתייחסות למה שכתבו בעניין זה בספר דיני שביעית בשם החזו"א זצ"ל.
מספר צפיות:4879
י"ח תמוז ה'תשע''ה

מוצש"ק מטות

  66:00 דק'  66:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: השלמה בעניין תיקון נוסח ברכת "אהבת עולם", בה יש לומר 'ומלוך עלינו "מהרה" אתה לבדך', וביאור הפסוק "ונושנתם בארץ" שבקריאת תשעה באב. תוספת דברים בעניין בדיקות טהרה לנשים עפ"י דעת מהר"י בדיחי זצ"ל, התייחסות נוספת למה שכתב ספר "טהרת משה" [הר' צפניה ערוסי] אשר יש לקרותו בשם "טומאת אשם", כיון שהוא מיקל באיסורי כרת רח"ל. בדרך אגב, תשובה לשואלים בעניין עניית אמן על ברכת "שהכל" של מרן שליט"א לשומעי השיעור דרך הטלפון בשידור חי, ומה הדין בשומע מתוך הקלטה. השלמה בעניין בדיקות טהרה לנשים קודם ספירת שבעה נקיים, התייחסות למה שכתב בעל ספר "אדני פז" כלפי דברי מרן שליט"א בספרו שו"ת עולת יצחק בעניין זה, וכלפי מש"כ הגאון רבי עובדיה יוסף זצ"ל בספרו טהרת הבית. דברי מרן בשבח הקונטריס "הטוב שברופאים" להרה"ג יעקב לוי שליט"א הכולל הליכות והלכות ביקור נשים אצל רופא.
מספר צפיות:4623
כ"ה תמוז ה'תשע''ה

מוצש"ק מסעי

  82:00 דק'  82:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: בעניין קריאת שם הבן כשם האב. האם ישנו עניין שהבן יאמר את ההשכבה על אביו שנפטר. ביאור החיד"א על הפסוק (מטות) ככל היוצא מפיו יעשה. ימי בין המצרים הם ימי צער ואבל על חרבן בית המקדש, מדוע קשה לנו להתאבל על כך, מעלת בית המקדש בבניינו, מדוע אנו אומרים בקדיש דעתיד "היכלא קדישא" ולא אומרים על התורה "אורייתא קדישתא". מכתב מהגאון רבי נסים רצאבי זצ"ל בעניין העובר על תקנת הקהל, והשוני שבין שלטון הגויים בארץ תימן לבין שלטון הערב רב הקיים היום. מכתב נוסף שנכתב לשר האוצר דאז ספיר, והצורך להתרפס בפני השלטון ע"מ לקבל תקציבים לענייני תורה וקדושה. שורש המחלוקת וחילוקי המנהגים בעבר ובהווה בעניין חיבור פרשיות חוקת ובלק והפרדת פרשיות מטות ומסעי, עניין שמות המלאכים הממונים על כל פרשה, ביאור הטעם שהביא מהרי"ץ למנהג הקדום, והבנת דברי מהרי"ו בעניין זה, התייחסות למה שכתב הגר"ש קורח בספרו עריכת שלחן כלפי מנהגם של כת הדרדעים, בשונה מסבו הגר"ע קורח זצ"ל אשר הרחיקם ודחה את שיטתם הנלוזה ואת דברי רבם. דחיות נוספות לדברים שנכתבו בספר "טהרת משה" אשר יש לקרותו בשם "טומאת אשם", כיון שהוא מיקל באיסורי כרת רח"ל. דברי מרן שליט"א על אביו זצ"ל אשר השבוע חל יום היארצייט שלו. קושיא על דברי הרמב"ם באיגרותיו לגבי מניין ונושנת"ם, והשארתה בצריך עיון.
מספר צפיות:4519
ג' אב ה'תשע''ה

מוצש"ק ואתחנן

  82:00 דק'  82:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: שערוריה בעניין רצועות התפילין, הרצועות האלו פסולות בהחלט, אין בתפילין אלו סגולת שמירה, ביאור עניין מן המותר בפיך, הצורה המהודרת בהשחרת הרצועות, מקור האותיות הלפופות והעקומות, במאה שנה האחרונות היו סופרים שלא עשו עקומות, והטעמים שהפסיקו, טעות בדברי מהרי"ץ שחשבו לומר שאין לעשות עקומות, טעם שלישי שהביא להשמטת העקומות, שאלה בענין ונושנתם...
מספר צפיות:5973
כ' אב ה'תשע''ה

מוצש"ק עקב

  78:00 דק'  78:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: השלמה ותיקון דברים בעניין דברי מהרי"ץ זיע"א לגבי אמירת הכרזת ראש חודש בלב נשבר, האם זהו רק לגבי הכרזת ר"ח אב, ודחיית דברי ר' דוד צדוק בעניין זה. אימתי זמן הורדת בגדי שבת ולבישת בגדי חול בתשעה באב שחל במוצאי שבת, ובמה הדבר שונה מהורדת המנעלים. מה מפטירין בשבת שחל בה ר"ח אלול, האם הפטרת שבת וראש חודש או את הפטרת "עניה סוערה" שהיא משבע דנחמתא. האם מזכירים את ראש חודש בחתימת ברכת ההפטרה או רק באמצעיתה, דחיית טענת כת הדרדעים כי כביכול דעת הרמב"ם להזכיר ראש חודש בחתימת הברכה, והתייחסות למאמר הנפלא של הרה"ג אורן צדוק שליט"א – מו"צ בקרית ספר ובבית ההוראה "פעולת צדיק" בעניין זה.
מספר צפיות:4802
כ"ו אב ה'תשע''ה

מוצש"ק ראה

  65:00 דק'  65:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: פירוש הפסוק בספר יונה "מה לך נרדם קום קרא אל אלהיך", וביאור מהרי"ץ זיע"א על הפיוט באשמורות "ישן אל תרדם ועזוב התלהלהך". טעיות ושיבושים בפיוטי האשמורות, כגון במלים "צור קדם" שצ"ל בקמץ תחת האות קו"ף, וכן במלים "והגבוה השפל" שצ"ל בצירי תחת האות פ"ה, וכן בפיוט אם אשמנו כתולע האדים וכו' שצ"ל "וישלח רועה לעמו" במקום "ויחיש משיח צדקו", ועוד. התייחסות לקהילות המשאירות את השיבושים והטעיות בתפילות ובפיוטים, למרות שהם יודעים כי זאת טעות. השלמה בעניין הזכרת ראש חודש באמצע ברכת ההפטרה ולא בחתימת הברכה, דחיית טענת כת הדרדעים כי כביכול דעת הרמב"ם להזכיר ראש חודש בחתימת הברכה, התייחסות למ"ש הרב שלהם [קאפח] בפירושו על הרמב"ם, ותירוץ מרן שליט"א לקושיית הרה"ג אורן צדוק שליט"א על מהרי"ץ זיע"א בעניין זה.
מספר צפיות:4866
א' אלול ה'תשע''ה

מוצש"ק שופטים

  62:00 דק'  62:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: המשך ביאור הפיוט באשמורות "ישן אל תרדם ועזוב התלהלהך", המעלה בלהתעורר מוקדם לאמירת האשמורות, והאם הדבר יכול להזיק לגוף ולנפש. השלמה בעניין הגירסא "צור קָדם" בקמץ תחת האות קו"ף, ומדוע הפייטן ריה"ל העדיף את המלה "צור" על פני המלה "אל". פיתול השופר התימני העשוי מדישון רומז לביטול קיטרוג הנחש הקדמוני. מדוע כאשר קמים באשמורת הבוקר, לא אומרים "וצא בסוף הלילות" במקום המִלים "וצא בחצי הלילות", כפי שמשנים את המלים "סוף ליל בגללו" במקום המִלים "חצות ליל". מה הפירוש י"י הוא האלהים, ביאור המשפט "דרכם סולם לעלות", האם הכוונה להתקשרות לצדיקים, התייחסות למה שאומרים חסידי ברסלב לפני התפילה שהם מקשרים עצמם עם כל הצדיקים ועם רבי נחמן בן פיגא מברסלב, דברי מרן הסטייפלר זצוק"ל לגבי חסידי חב"ד העושים כך ביחס לרבם, ודברי מרן הגרא"מ שך זצוק"ל על חסידות חב"ד ורבם. התייחסות נוספת לפירוש הסולם על ספר הזוהר הקדוש. השלמה בעניין האותיות הלפופות והעקומות שבספר תורה, דברי חכמי תימן זצ"ל בעניין זה, אין כל סיבה לעשות רק לפופות ולא עקומות, ודחיית מה שהביא בעל זית רענן על שתילי זיתים בשם אחד מרבני תימן בזמנינו בעניין זה.
מספר צפיות:4939
ח' אלול ה'תשע''ה

מוצש"ק כי תצא

  77:00 דק'  77:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: מדוע אנו נוהגים לשבת בעת אמירת י"ג מדות, והאם הדבר תלוי בשנויי מנהגים בין שאמי לבין בלדי. האם המלה להתייצב פירושה לעמוד, וביאור הפסוק ויתייצב עמו שם. האם נכון לומר את שם ה' במלעיל ולא מלרע. תיקוני תפילות בסידורים, החל ממודה אני וכו' ועד קדיש דיוצר אור.
מספר צפיות:4688
ט"ו אלול ה'תשע''ה

מוצש"ק כי תבוא

  80:00 דק'  80:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: בעניין אכילה ושתיה קודם תפילת שחרית, ובפרט בימים אלו בהם קמים מוקדם לאמירת אשמורות, האם מותר לשתות תה או קפה ומה הדין לגבי קפה עם חלב. תשובה לשואל הנוסע לאומן שבארץ אוקראינה לראש השנה, האם יש בעשיית לחוח ע"י גוי איסור משום בישולי גויים, והאם בדין בישולי גויים דבעינן דבר העולה על שלחן מלכים ושרים, הולכים אחר המקום שבו הוא נעשה או אחר המקום ששולחים אותו לשם. המשך "תיקוני תפילות" בסידורים, החל מקדיש דיוצר אור ועד סוף תפילת ערבית לחול.
מספר צפיות:4896
כ"ב אלול ה'תשע''ה

מוצש"ק נצבים

  73:00 דק'  73:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: בעניין שיעור אורך התקיעה והשברים והתרועה בתקיעות ראש השנה. התייחסות מרן שליט"א לזיהום האויר והחום ששרר בימים האחרונים בארץ ישראל. חשיבות התפילה בבכיה בראש השנה. מה הפירוש להיות "דואג ובוטח" בראש השנה, האם מותר לאכול דג בראש השנה על אף שזה מלשון דאגה. התייחסות לטוענים כי שיעור השבר הוא פחות משנייה אחת, וחיזוק מסורת אבותינו בעניין זה. הוספות לשיעור הקודם והמשך "תיקוני תפילות" בסידורים, החל מתפילת ערבית של שבת ועד המהולל של שחרית שבת.
מספר צפיות:4858
כ"ט אלול ה'תשע''ה

כניסה לחברים רשומים

להרשמה
 
מנויים לחיים
פעולת צדיק
מיני תבלין וקליות
מצות טעמו וראו
עבור לתוכן העמוד