-
ספר שולחן ערוך המקוצר
-
חיפוש מתקדם

מבזקים

עצור
ברוכים הבאים לאתר מהרי"ץ
יד מהרי"ץ - פורטל תורני למורשת יהדות תימן, האתר הרשמי להנצחת מורשתו של גאון רבני תימן ותפארתם מהרי"ץ זצוק"ל. באתר תמצאו גם תכנים תורניים והלכתיים רבים של מרן הגאון הרב יצחק רצאבי שליט"א - פוסק עדת תימן, מחבר ספרי שלחן ערוך המקוצר ח"ח ושו"ת עולת יצחק ג"ח ועוד, וכן תוכלו לעיין ולהאזין ולצפות במבחר שיעורי תורה, שו"ת, מאמרים, תמונות, וקבלת מידע אודות פעילות ק"ק תימן יע"א (י'כוננם ע'ליון א'מן). הודעה לגולשי האתר! הבעלות על אתר זה הינה פרטית, וכל התכנים המובאים הינם באחריות עורך האתר בלבד. אין למרן הגר"י רצאבי שליט"א כל אחריות על המתפרסם באתר, ואינו מודע לדברים המפורסמים בו.
"נציב החודש" באתר
נציב החודש! אם רצונך שזכות לימוד התורה, המסורת והמנהגים, של אלפי לומדים באתר זה יעמדו לזכותך במשך חודש ימים, להצלחה לרפואה או לע"נ, אנא פנה לטל': 0504140741, ובחר את החודש הרצוי עבורך. "נציב החודש" יקבל באנר מפואר בו יופיעו שמו להצלחתו, או שם קרוביו ז"ל בצירוף נר נשמה דולק, וכן בתעודת הוקרה ובברכה אישית ממרן הגאון הרב יצחק רצאבי שליט"א.
עכשיו באתר יד מהרי"ץ
1679 אורחים

סימן פ"ט - הלכות ערב פסח שחל בשבת

מספר צפיות: 6428

[א] ערב פסח שחל להיות בשבת, בודקים את החמץ בברכה בליל שלשה עשר, דהיינו בליל יום הששי, ואחר הבדיקה מבטלו ואומר כל חמירא וכו' כמו בשאר שנים. וביום ששי שורפו גם־כן בזמן ששורפים בכל ערב פסח. אבל אינו צריך לומר אז כל חמירא, אלא בשבת לאחר סעודה שנייה, מבטלו ואומר כל חמירא וכו'{א}: 

[ב] יש אומרים שהבכורים (הנוהגים להתענות בכל ערב פסח, כדלעיל סימן פ"ח סעיף ו') מתענים ביום חמישי, ואם קשה לו להתענות עד לאחר בדיקת חמץ, יכול לטעום דבר מועט קודם הבדיקה או יעשה שליח לבדוק. ויש אומרים שאינם מתענים כלל הואיל ונדחה{ב}: 

[ג] אין מבשלים לשבת זו תבשילי קמחים וגריסים שיכולים להתדבק בקדירות, כיון שאסור להדיחן מאחר שאין צורך בהן שוב באותו היום. על־כן יבשלו רק מאכלים שאינם מתדבקים. (ולכן נהגו שלא לעשות לשבת זו "כובאנה" מחמשת מיני־דגן, משום שלפעמים נדבקת העיסה בקדירה{ג}). ואחרי האכילה ינערו היטב את המפה, ויקנחו הקערות באצבע, כיון שאסור להדיח שלא לצורך. ויצניעום עם כל כלי החמץ, בחדר שאין רגילים ללכת לשם בפסח. ואם נשאר מעט פת, אפשר להאכילה לבהמה, או ליתנה במתנה לגוי, שלא על מנת שיֵצֵא בה לרשות הרבים{ד}. ואם אי אפשר לעשות בדרכים אלו, יש לכפות כלי על החמץ עד מוצאי יום־טוב, ואז יבערנו{ה}. ומכבדים את הבית באופן המותר{ו}. והמנהג בדורות הללו לבשל תבשילי השבת (שאין בהם חמץ) בקדירות של פסח, ושופכים מהם בשעת הסעודה לקערות חמץ{ז}: 

[ד] בבוקר מתפללים בהשכמה תכף שעלה עמוד השחר, ויזדרזו בתפילה כדי שלא לאחר הזמן שמותרים באכילת חמץ. (ובעניין הפטרת שבת זו, עיין לעיל סימן פ' סעיף ד'). וכדי לקיים מצות סעודה שלישית, יש אומרים שיחלק סעודת שחרית לשתים, דהיינו שיברך ברכת־המזון, ומפסיק מעט בהליכה ובדברי־תורה או בטיול, וחוזר ונוטל ידיו ואוכל קצת, ומברך שנית ברכת־המזון. ויש אומרים שזמנה דוקא אחר מנחה, לכן יעשנה אז בלביבות מטוגנות, או במצה עשירה וכדומה (ודוקא עד שלוש שעות קודם הלילה, כדלעיל סימן פ"ח סעיף ב'), או ישתה רביעית יין או מיץ־ענבים (ובתוך שלוש שעות קודם הלילה, צריך לכל הפחות שתי רביעיות או רובן) והוי במקום סעודה{ח}, או בבשר, או במיני פירות{ט}: 

[ה] בערב שבת זו, יזהר כל אדם במאד מאד לשאול אם הפרישו חלה מן החמץ שאפו לכבוד שבת. כי אם לא הפרישו חלה ונזכרו בשבת, יש בזה מבוכה גדולה מה לעשות, כי אסור להפריש חלה בשבת, וגם אסור להשהותן, ויש אומרים שצריך ליתן כל החלות לגוי במתנה גמורה קודם שעה שנאסרין בהנאה, ויש חולקים, וכתבו תקנות אחרות וכולן דחוקות, על־כן צריכים ליזהר בדבר{י}: 

הדפס

עוד ב'אורח חיים - מועדים'

  1. לעמוד הבא


 

 

הלכה יומית למייל שלך

המעוניינים לקבל "הלכה יומית" מתוך ספרי "שלחן ערוך המקוצר" ישיר לתיבת הדואר האלקטרונית מידי יום ביומו בלי נדר, נא לשלוח בקשת הצטרפות לתיבה: [email protected]

כניסה לחברים רשומים

להרשמה
 

הודעה חשובה

על פי הוראת מרן הגאון הרב יצחק רצאבי שליט"א וגדולי התורה והפוסקים, השימוש באינטרנט הינו לצורך בלבד, ובחיבור לאינטרנט כשר ומבוקר. כל חיבור אחר מהוה סכנה רוחנית וחינוכית.

מיני תבלין וקליות
מנויים לחיים
מצות טעמו וראו
פעולת צדיק

שער האתר: עיטור מהרי"ץ זי"ע לשער הספר ביאור תפילה להר"ר יוסף ציאח זצ"ל. עיצוב האתר:  אי סטודיו 

©   כל הזכיות שמורות לאתר יד מהרי"ץ, נוסד בחודש מרחשון ה'תשע"א 5771 לבריאת העולם, ב'שכ"ב 2322 לשטרות, 2010 למניינם. האתר נצפה במיטבו בדפדפן אינטרנט - אקספלורר .
דואר אלקטרוני: [email protected]  טלפון ליצירת קשר: 050-4140741 פקס: 03-5358404

עבור לתוכן העמוד